Beeldbuis

als je iemand bent die veel achter de computer zit of de tv of ds en dat soort dingen ben je een: beelbuis kind/volwassene. een beeldbuis kind of volwassene zitten vaak achter sociaal media. en als je dat te vaak doet krijg je last van beeldbuis. beeldbuis is dat je bijna zo vermoeid bent dat je helemaal even niks meer kunt. en dat is heel erg hier een verslag over beeldbuis:

De beeldbuis is eigenlijk een grote gloeilamp. Hij vormt signalen om tot een beeld. De signalen komen uit de tv studio. Bij ons komen de signalen via de kabel binnen. Een beeldbuis is net als een gloeilamp van glas. De buis kan ook knappen. Je spreekt dan van een implosie. Dat is het tegenovergestelde van een explosie. Bij een explosie vliegt alles uit elkaar, bij een implosie wordt alles naar binnen gedrukt. Dat komt door de beeldbuis van binnen vacuüm. Alle lucht heeft er uit gehaald. Door de luchtdruk buiten de buis ploft hij naar binnen toe. Toch kan er bij de ontploffing wel een beetje glas rond vliegen. Gelukkig knappen er maar weinig beeldbuizen.  

Het beeldscherm 

Aan de voorkant van de beeldbuis zit het scherm. Daar zie je het beeld. Het beeldscherm is doorzichtig van dik stevig glas. Het is aan de binnenkant bedekt met een laag fosfor. Dat is een laag die bestaat uit lijnen, vierkantjes of stippen van rode, blauwe en groene fosfor. Eigenlijk is het beeldscherm het enige wat je van de beeldbuis ziet. De rest zit in de kast. Het smalle achterste gedeelte is de hals. 

 

Het menselijk lichaam kan niet zonder het hart. De beeldbuis heeft ook zoiets. Het elektronenkanon. Dit zit in de hals en is gemaakt van glas. Het elektronenkanon schiet elektronen af. Elektronen zijn ontzettend kleine deeltjes. Zonder elektronen heb je geen elektriciteit. Elektriciteit bestaat uit een stroom van kleine elektronen. Als iemand de tv aan zet dan gaat het elektronen vanzelf werken. Door de elektrische stroom komen er namelijk drie elektronen stralen. Dat gebeurt door verhitting. Het elektronenkanon richt het op het beeldscherm en dan boem schieten de elektronen naar het beeldscherm. Daar raken ze de fosfor stippen. Die stippen geven een beetje licht als ze geraakt worden door de stralen. En dus heb je beeld. 

De afbuigspoel 

Het elektronenkanon richt niet vanzelf. Het schiet de drie elektronen stralen gewoon vooruit dus dat betekent dat ze altijd hetzelfde plekje van het beeld raken. Om beeld te hebben moeten de elektronen alle stuken van het beeld geraakt worden. We gebruiken magneten om de elektronen te laten bewegen. Rond de hals zit een afbuigspoel. De afbuigspoel zit vlak naast het elektronenkanon. Een spoel bestaat uit een dun koperdraad dat is opgewonden. Zodra er een elektrische stroom door de spoel gaat wordt hij magnetisch. Er ontstaat een magnetische veld. Dat veld buigt elektronenstralen af. Ze veranderen razend snel van richting. Als de stroom door de afbuigspoel verandert, veranderd ook de sterkte van de magneet. De drie elektronenbundels blijven altijd bij elkaar dat is nodig om zuiveren kleuren op het beeld te krijgen. [koperdraad geleid elektriciteit] 

 rood, blauw en groen 

Je weet al dat de binnenkant van het beeldscherm bedekt is met een fosfor laag. Die bestaat uit stippen Het elektronenkanon schiet de elektronen af. Een straal voor iedere kleur. De stralen zijn niet zelf gekleurd. Iedere straal mag alleen zijn eigen fosfor laag treffen. Als je er niets aan zult doen dan gebeurt dat toch. Daarom hebben wij dan een schaduwmasker. Dat is een dunne metalen plaat met kleine gaatjes er in. Het zijn er twee op mekaar. T rechthoekige gaatjes en de andere heeft ronde gaatjes. Het schaduwmasker zit meestal met een afstand van tien centimeter van het beeldscherm. De ene heeft rechthoekige gaatjes en de andere heeft ronde gaatjes. Het schaduwmasker zit meestal met een afstand van tien millimeter van het beeldscherm. Een deel gaat door de gaten en een ander deel botst ertegenaan. Je kunt de fosfor gebiedjes met het oog zien dan zie je allemaal streepjes. Dan moet wel met je oog tegen het beeldscherm zitten. De eerste kleuren televisie werd in 1970 verkocht. In die televisie zat geen schaduwmasker. De elektronen stralen moeten niet even sterk zijn want anders zou er alleen rood zijn en geen licht rood of donker rood dat geld hetzelfde voor blauw geel en groen enzovoort. Als bijvoorbeeld een paarse bloem wil uit testen op de televisie dan moeten de roden en blauwe stralen op dezelfde plek worden geraakt. 

Beeld 

De elektronen stralen gaan zo snel over het beeldscherm dat je met je ogen niet kunt zien. Ze schrijven op het beeld horizontale lijnen van licht. Er zitten totaal op het beeldscherm 625 lijnen. Alle geschreven lijnen bij mekaar vormen samen het beeld. Dit gebeurt super snel in een seconden gaat zo'n lijn 50 keer over het beeld heen en weer. Bij sommige moderne televisie toestellen zelf 100 keer per seconden. De elektronenstralen doen eerst de oneven getallen zoals 1,3,5,7,9,11,13 enzovoort. Daarna komen de even getallen zoals 2,4,6,8,10.12,14,16,18,20 enzovoort, dit heet interliniëring. Dit betekent in werkelijkheid ruimte tussen de regels laten.

Een knappe uitvinding 

De uitvinder van de televisie is een Duitser zijn naam is Karl Ferdinand Braun. Die man leefde van 1850 tot 1918. Hij heeft de beeldbuis in 1897 uitgevonden. In 1909 won hij de Nobelprijs voor de natuurkunde. De Nobelprijs is een hele belangrijke prijs die elk jaar wordt uitgereikt aan iemand die dat jaar belangrijk is geweest voor de natuurkunde. In de honderd jaar na de eerste beeldbuis is dat steeds verbeterd. Phillips is al heel lang de beeldbuis aan het verbeteren. Dit bedrijf is het belangrijkste handels bedrijf in beeldbuizen ter wereld.  

Een steeds beter beeld 

De beeldbuis is al vaak veranderd sinds hij uitgevonden is. Zo zijn er televisies met 625 lijnen maar ook 1250. Een televisie met 1250 lijnen heet een HD-tv. HD is de afkorting van het engelse woord High Definition. High Definition betekent scherper. De buitenkant van het beeldscherm veranderd ook. Bijvoorbeeld een afstootlaag of een antireflectielaag. Een ander woord voor reflectie is spiegeling. Dus dan weerkaatst het licht niet op het beeld. Sinds 1995 verkopen ze breedbeeld televisie. Je ziet een film dan net zo als in de bioscoop. Waarschijnlijk komt er in de komende 30 jaar steeds dunnere televisies. Het zou ook kunnen dat de beeldschermen net zo dun worden als een schilderij. Dan zou het beeldscherm moeten gemaakt worden van LCD-schermen. Dat zijn schermen waar een soort vloeistof in zit. 

Andere toepassingen 

Bijna elke computer tegenwoordig heeft een kleuren beeldscherm. Dat heet een monitor. Bij monitors werken we met hetzelfde principe als een televisie. Het schrijven van het beeld gaat op dezelfde manier als bij televisies. Maar er is een groot verschil tussen de monitor en de televisie. Bij computermonitoren zitten mensen veel dichter op hun beeld dan scheelt het wel wat als het beeld een beetje trilt. Bij de beeldschermen van moderne monitoren wordt geen interliniëring meer gebruikt maar non-interlanced . Dat betekent non stop schrijven,veel sneller dus. Draagbare computers hebben een LCD-scherm. Het ziekenhuis staat vol met de monitoren. De artsen gebruiken die bijvoorbeeld voor een echo. Met zo'n foto kun je in het lijf kijken. We maken een echo door een geluidstrilling. Ook in een radar zit een beeldbuis. Een radar is een toestel waarmee je kunt zijn waar iets of iemand zich bevindt. De radar zendt namelijk radiogolven uit. De radiogolven botsen zegmaar tegen het voorwerp aan en dan kaatst het weer terug. Op een radar zijn bijvoorbeeld schepen als stippen te zien. Schepen en vliegtuigen en onder zeeboten hebben een radar aan boord.